vulic
Redovni korisnik

Registered: 12-11-2008
Member Is Offline
|
posted on 10-6-2010 at 11:40 PM |
|
|
Debian GNU/kFreeBSD
Pošto sam pročitao najavu da će sledeće izdanje Debian squeeze biti
dostupno i sa FreeBSD kernelom odlučio sam da ga probam.
Uzeo sam stari HD od 1.6 GB, podesio ga na slave mod i stavio na prvu IDE granu ( IDE primary slave ili po FreeBSD notaciji ad1 ). Prilikom
particionisanja odabrao sam da se koristi ceo disk. FreeBSD koristi svoje interno particionisanje u okviru odabrane particije takozvane slice (
kriške ). Pošto je disk malog kapaciteta napravio sam samo dva slice-sa jedan za root particiju od 1.3 GB i jedan za swap od 300 MB. Izabrao sam da
se boot loader ne instalira u MBR pošto je već instaliran Grub na prvom hard disku. U Grub sam naknadno uneo podatke za podizanje Debian
GNU/kFreeBSD-a.
| Code: |
title Debian GNU/kFreeBSD ( multiuser mode )
root (hd1,0,a)
kernel /boot/loader |
Prilikom same instalacije izabrao sam express mod.
Nakon restarta računara izabrao sam novu stavku u grub meniju i ubrzo se pojavio Bestie BSD boot loader sa opcijama za podizanje Debian GNU/kFreeBSD
sistema.
Podrazumevana opcija je multiuser mod, posle čijeg izbora se brzo podigao osnovni sistem.
Hteo sam da probam testing verziju pa sam na početku uneo samo nju u source.list, ali sam kasnije dodao i unstable i unreleased jer dosta paketa još
nije ušlo u testing.
Dodavanje ključa za debian-ports.
Podešavanje mreže:
će pokazati ime za mrežnu kartu ( nije isto kao kod GNU/linux-a ). Editovati /etc/network/interfaces
# Sample /etc/network/interfaces file for GNU/kFreeBSD
auto lo0
iface lo0 inet loopback
# DHCP network (replace ed0 with your interface, if different)
auto rl0
iface rl0 inet dhcp |
Startovanje mreže:
| Code: | |
# /etc/init.d/networking start |
Dodavanje prvog običnog korisnika sistema je najlakše pomoću paketa user-setup jer radi isto što i debian instaler čija podrška za FreeBSD
kernel još nije zavšena.
Komande za baratanje sa modulima su: kldload, kldunload, kldconfig, kldstat, lsmod.
Podešavanje zvučne karte:
Pronaći tačan naziv zvučne karte i videti koji modul je potrebno učitati. Učitavanje modula.
# cd /lib/modules/verzija_kernela/
# kldload sound.ko
# kldload snd_cmi.ko |
Putanja sa koje se moduli učitavaju može se videti pomoću komande.
i mada je putanja /lib/modules/verzija_kernela uvrštena moduli se ne učitavaju, nego je potrebno napraviti simboličke linkove.
| Code: | |
# ln -s /lib/modules/verzija_kernela/modul.ko /boot/kernel/modul.ko |
Da bi se zvuk omogućio prilikom podizuanja sistema treba uneti stavke u /boot/loader.conf
sound_load="YES"
snd_cmi_load="YES" |
Instalacija xorg-a:
Prilikom instalacije xorg nije hteo da se konfiguriše i instalira. Problem je bio paket hal od kojeg zavise svi xorg paketi. Nakon instalacije
dbus-x11 paketa i pokretanje dbus procesa problem je rešen.
# apt-get install dbus-x11
# /etc/ini.d/dbus start
# dpkg --configure -a |
Generisanje xorg.conf fajla:
# Xorg --configure
# cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf |
Instalacija grafičkog okruženja:
Prvo sam instalirao wmaker da vidim da li će da radi, a posle sam instalirao xfce4 i lxde, gnome i kde nisam probao zbog malo prostora na disku.
Wmaker radi korektno.
Na xfce iceweasel zakucava procesor, midori se ruši zbog nekih gtk #$%&!/, ali je arora radila.
Na lxde-u iceweasel radi kako treba tako da nisam još isprobavao ostale pretraživače. Problem pravi pcmanfm jer neće da opslužuje desktop i
stalno se ruši pa sam umesto njega instalirao nautilus.
Na svim okruženjima sa vremena na vreme javlja se problem sa tastaturom; ili se zaglavi neki taster pa stalno ispisuje jedan karakter ili uopšte
neće da radi. Odjavljivanjem sa sistema i ponovim prijavljivanjem problem nestaje.
Da bi gdm pravilno radio treba dodati stavku za hostname ( podrazumevano debian ) u /etc/hosts
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 debian
::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters |
Trenutno se bakćem sa automatskim montiranjem uređaja. Editovao sam /etc/fstab
# Device Mountpoint FStype Options Dump Pass#
/dev/ad1s1b none swap sw 0 0
/dev/ad1s1a / ufs rw 1 1
/dev/cd0 /media/cdrom0 cd9660 ro,noauto,user 0 0
/dev/cd1 /cdrom1 cd9660 ro,noauto 0 0
/dev/acd0 /cdrom2 cd9660 ro,noauto 0 0
/dev/acd1 /cdrom3 cd9660 ro,noauto 0 0
null /proc linprocfs rw 0 0
null /sys linsyscfs rw 0 0
null /dev/fd fdescfs rw 0 0
/dev/da0s1 /media/usb msdosfs noauto,rw,-u 1000,-g 1000 0 0
/dev/ad0s1 /media/hurd ext2fs rw 0 0
/dev/ad0s2 /media/linux_root ext2fs ro 0 0
/dev/ad0s3 /media/linux_usr ext2fs ro 0 0
/dev/ad0s5 /media/linux_var ext2fs ro 0 0
/dev/ad0s8 /mnt/gnu_linux ext2fs rw 0 0
|
i particije sa hard diska se montiraju prilikom podizanja sistema i vidljive su na desktopu i u nautilusu u places meniju. Ali cdrom i usb neće da
rade, tj. moram da ih montiram iz konzole. Problem je sa pristupnim pravima jer se klikom na stavku u places meniju dobije samo poruka da nemam prava
da montiram disk. Moguće je da je problem i to što ne postoje paketi hotplug i udev nego je kod FreeBSD-a za to zadužen devd ali njega nisam uspeo
da nađem.Takođe neće ni da se restartuje računar iz grafičkog okruženja isto zbog pristupnih prava. Proveravao sam i članstvo u potrebnim
grupama: plugdev, powerdev, disk, cdrom, floppy. Restart radi iz gdm-a.
Instalirao sam i najnoviji kernel jer 7.2 nema podršku da čita i piše po ext2 i ext3 particijima osim ako nisu inodovi veličine 128 bajta.
Podrazumevano je za ext2 i ext3 256 bajtova po nodu. Pri podizanju sistema stalno ispisuje upozorenje ( za obe verzije kernela ).
ERROR: no hit for procs_running
ERROR: no hit for procs_blocked
|
, ali ne vidim da ima nekog uticaja na pravilan rad. Pretraživanjem sam našao da to ima neke veze sa instalacijom sistema na drugom disku od
grub-a.
Debian GNU/kFreeBSD
Debian GNU/kFreeBSD wiki
Uputstvo za instalaciju
Debian GNU/kFreeBSD FAQ
Debian GNU/kFreeBSD iso slika
Spisak podržanog hardvera i drajvera koji ih pokreće.
FreeBSD handbook
Poređenje Debian GNU/kFreeBSD i Debian
GNU/Linux sistema.
|
|
|
|